Tak  · Program  · Undervisere  · Historie

English

18. - 21. juli 2018, Sambasommerlejr

Historie

Sommerlejrens historie er startet sammen med Sambananas' ditto.
Den første sommerlejr fandt sted på Forlev Spejder Center i sommeren 1999, kort efter af Sambananas var startet.

Det var i forhold til nu meget primitive rammer:
Man sov i medbragte telt på en græsmark, eller hvis man heldig, i en af shelterne lidt væk fra stuehuset, hvor festen fandt sted om aftenen og natten.
Her er en fortælling om hvordan Lau nær var kommet galt afsted ved en morgenvækning i Forlev.
Man spillede og dansede i stuehuset, eller udenfor i solen, og dansen foregik enten på græsset, på gårdspladsen eller i tilfælde af regn i et lille hus med gulv af toppede brosten!

Køkkenet havde kun en gammeldags ovn til brænde og et "moderne" gaskomfur med 4 små blus.
Det var jo et spejdercenter, så selvfølgelig forventedes man at lave mad over bål!

Der var en fantastisk stemning, da næsten alle var nye og indlæringskurven var stejl! da alle skulle lære det hele næsten fra bunden, ja selv det at lave drinks blev der afholdt workshops i.

Ambitionerne stiger

De næste par år steg ambitionerne: Vi mødte op et par dage før lejrens start og rejste et majestætisk dansetelt af granrafter, lavede tag og vægge af pressing, og lagde et lejet trægulv, og trak strøm til musik og lys om aftenen. Der var kommet styr på rammerne.
Der blev hentet undervisere fra København og inviteret gæster fra Poco i Aalborg og Sambarødderne i Odense.
Det store problem opstod da A Bunda fra Göteborg kiggede forbi på vejen til Coburg med en bus, der havde de største problemer med at komme ned ad det lille hjulspor og under de lavthængende grene på træerne, men værre var det da den måtte bakke hele vejen op, fordi den ikke kunne vende på gårdspladsen.
Så meget styr var der alligevel ikke på rammerne.

Rammerne skifter

i 2002 var Forlev Spejder Center optaget om sommeren af en spejderlejr, så vi m&atte se os om efter et andet sted at holde sommerlejr.
Vi accepterede nødtvunget at tage til takke med Klejtrup Musikefterskole, hvor Camilla var underviser og havde kontakt, selvom vi jo mente at det var imod ånden i sommerlejren at man skulle sove indenfor i rigtige senge, men vi havde vel også muligheden for at slå telt op udenfor på græsplænen!
I parantes skal bemærkes at den mulighed benyttede ingen sig af, og vi opdagede hvor skønt det var at sove i en seng, omend i ganske få timer ad gangen, for festerne var lange og der var godt gang i den.

Rammerne for undervisningen var jo forbedret med flere hundrede procent, så det er slet kommet ikke på tale at tage tilbage til Forlev Spejder Center nogensinde derefter.
Og køkkenfaciliteterne gjorde det jo muligt at lave ordentlig mad til alle på en gang!
Sommerlejrudvalget stod selv for indkøb af al maden.

Der var hyret en underviser til danserne og en til musikerne, og der var workshops torsdag, fredag og lørdag på skiftevis letøvet eller øvet niveau.

Den tilmeldingsformular, der stadig bruges, blev taget i brug på hjemmesiden i 2003.

Der var regulære workshops fredag og lørdag.

Ambitionerne stiger igen

Fra 2004 var vi blevet så dygtige at der må laves niveaudeling i undervisningen, så vi hyrede to undervisere såvel til dans som musik.
Og der blev arrangeret børneundervisning for første gang.
Der var workshops for dansere og musikere i både letøvet og øvet niveau torsdag, fredag og lørdag.

I årene 2002-2013 var vi på Klejtrup Musikefterskole, men i 2014 og 2015 blev vi nødt til at vælge Klank Efterskole, pga. økonomien.

På trods af en billigere skole i 2014 og 2015 endte vi dog med et faretruende regnskab i 2015 med tæt på 6000 kr i underskud pga. for få tilmeldinger.

Da Klank efterskole i 2017 valgte at fordoble huslejen, og Klejtrup jo faktisk har de faciliteter som passer os, valgte vi at vende tilbage dertil. Og med forholdsvis stor succes synes vi.
Desværre blev det umuligt at booke Klejtrup i 2017, så valgte vi at aflyse sommerlejren i 2017, og samtidigt bruge tid på at evaluere bl.a. strukturen i sommerlejren, så der i 2018 er nogle ændringer men også noget der er bibeholdt, fx tjanser og at vi sammen løfter lejren.

Besværligheder

Selvom man planlægger så godt som man kan, kan der dukke forhindringer op, bedst som man troede, man havde styr på det hele.
Der er utallige eksempler på at det ikke lige gik som man havde håbet. For at nævne nogen få eksempler:

Udviklingen

Sommerlejren har udviklet sig gradvist gennem årene på flere områder:

Tilbage til Klejtrup

Fra 2018 er vi tilbage på Klejtrup Musikefterskole.
Desværre er der kommet en jazzuge på programmet i uge 30, som ellers har været fast i alle årene, så vi har været nødt til at acceptere uge 29 i stedet.
Det håber vi ikke ændrer på deltagerantallet.
Igen i år er niveauet på undervisningen højt og vi satser på at få flere af de øvede deltagere tilbage, og håber på at bedre markedsføring og opstrammet struktur vil afspejle sig i deltagerantallet.© SambaSommerlejr 2018 · info@sambasommerlejr.dk · http://sambasommerlejr.dk/